20 Ekim 2009 Salı

KENDİ PASTANIZI YAPABİLİRSİNİZ








Şu güzel çilekli pastayı yapmaya ne dersiniz:)


Eğer çileğin mevsimi geçti nasıl olacak diye düşünüyorsanız hiç üzülmeyin.1 kutu dondurulmuş frambuaz alarakta yapabilirsiniz



Gerekli malzemeler

Pandispanyası için

1,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
6 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao

Pandispanyanın tarifini tariflerim etiketi altında yayınlamıştım oradan uygulayabilirsiniz tekrar yazmıyorum.

Kremasını hazırlamak için gerekli malzemeler
1/2 kg kuvertür bitter çikolata
1/2 kg pınar krema

Kuvertür çikolata işleme tabi olmamış çikolatadır.(Pasta malzemeleri satan yerler etiketi altında detayları bulabilirsiniz)


İlk önce çikolatamızı benmari usulü eritelim(bir tencerede su kaynatın içine daha küçük bir tencere oyurtup içine kırdığınız çikolataları atalım.Eriyene kadar ara ara karıştırmanız çok önemli topaklanmaması gerekiyor.)Hazır kremamızı çırpalım kıvamı artıp hazır olunca 10 dk kadar dolapta dinlendirelim.Çikolatamız eridiğinde krema ile karıştıralım tekrar 15 20 dk kadar dolapta dinlendirelimb(Bu karışım çikolatalı mus gibi olacaktır.İsterseniz kremayı ocakta ısıtıp içine çikolatayı katıpta eritebilirsiniz bu daha yoğun olacaktır.Her iki tarifide kullanabilirsiniz)Bu arada pandispanyamızı katlara ayıralım.Bıçak yada naylon kolay kopmayan bir ip kullanabilirsiniz.Pandispanyanızı ayıracağınız bölümü bıçakla hafif işaretleyin ve ipi buralardan geçirip bir düğüm atın ve sıkın.Kolaylıkla ayrılacaktır.

Yarım su bardağına 1 çorba kaşığı şeker koyup eritin.Bunu pandispanyanın kestiğiniz katlarına fırça yardımıyla yedirin. Pastamızı birleştirmenin vakti geldi. Ben pandispanyanın en üstünü altına ters gelecek şekilde yerleştiriyorum.Üzerine hazırladığınız kremayı koyun.Frambuzaları serpiştirin.Bir kat pandispanyayı koyun aynı işlemi tekrar yapın.En sonunda kalan kremayı etrafına ve yanlarına bir spatula yardımıyla güzelce yayın.Spatulanız yoksa kalın, bir tarafı düz bir bıçakla da yapabilirsiniz.Üstünü frambuzlarla süsleyin yanlarına parça çukulata fındık şekerleme yada uygun bulduğunuz herhangi birşeyle süsleyebilirsiniz.Resimde gördüğünüz Pastalanddan aldığım dilimlenmiş fındık.1 paketi 2 yada 3 lira diye hatırlıyorum.Bir paket almanızda fayda var.Her zaman süslemelerde kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

19 Ekim 2009 Pazartesi

pandispanya tarifleri

Merhaba arkadaşlar
Bugün size kakaolu pandispanya tarifi vereceğim.Birkaç tariften sonra ben bunda karar kıldım.Pastalarımda da bunu kullanıyorum.Deneyip beğendiğim tarifler olursa bunlarıda size ileteceğim.

Malzemeler.
1+ 1/4 su bardağı un
1 su bardağı şeker
6 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Burada önemli olan yumurtaların oda sıcaklığında olması. Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırınaklarını derin bir kapta bir cimdik tuz ile hafif kar haline gelene kadar yüksek hızda mikserinizle çırpın.İlk önce şekerin yarısını ilave edip iyice katı kar haline gelene dek çırpmaya devam edin.Ayrı bir kapta kalan sekerle yumurta sarılarını vanilya ve kabartma tozunuda katarak kabarıp krema gibi olana kadar çırpın. Rengi güzel açık sarı bir renk alacaktır. Daha sonra bir spatula ile karışımlarınızı birleştirin.Üzerine yavaşça unu ilave edin.Hamurunuzun kabarıklığının gitmemesine özen gösterin.Yavaşça karıştırıp kalıbınıza dökün 175 derecede yaklaşık yarım saat pişirin.(Fırınınızın önceden ısıtılmış olması gerektiğini unutmayın)
Kürdan yardımıyla kekinizin pişip pişmedeğini kolaylıkla anlayabilirsiniz.Kürdan ıslak kalıyorsa biraz daha zamana ihtiyacı var demektir.
Not: Eğer pandispanyanızı kakaolu yapmak isterseniz vanilya ve kabartma tozonu koyduğunuz zaman 2 -3 yemek kaşığı kadar kakao koyabilirsiniz.kakao yoğunluğu arttırdığı için unu 1 bardak kullanın

13 Ekim 2009 Salı

ŞEKER HAMURUNUN HAZIRLANIŞI

Malzemeler

1. 5 çay kaşığı (teaspoon) jelatin (agar agar marka yı tercih edin bitkisel bir jelatindir diğerleri sığır jelatini oluyor )

2.1 çorba kaşığı (tablespoon) gilserin Her eczanede bulunuyor)

3. 125 ml glikoz (Pasta malz satan yerlerde var Pastaland san alabilirsiniz)

4. 1 kg pudra şekeri Bunuda Pastaland dan almanızı öneririm.İçinde nişasta olmayan şeker hamuru hazırlamak için kullanılan birkaçkez öğütülmüş bir pudra şekeri olmalı.Genelde ellerinde hazır olmuyor.Birkaç gün önceden sipariş vermeniz gerekebilir.



Hazırlanışı:



Yarım su bardağı suda jelatini eritin.İçine glikozu ekleyin:Karışımın kaynamaması önemli iyice karişınca glikozu ekleyin tekrar kariştırın. Pudra şekerinin 4/3 ünü kabınıza koyun üzerine hazırladığınız karışımı ekleyin.İyice yoğurun Hamurunuzun kıvamına göre kalan pudra şekerini yavaşça ekleyin.Oda sıcaklığında çalışmanız çok önemli soğuk yada aşırı sıcak ortamlarda hamurunuza doğru kıvamı vermenizi zorlaştırır.Ne çok sert olacak nede yumuşak.Bu hamur bir ay kadar oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.Ben genelde birkaç gün içinde kullanıyorum:Fazla bekletmiyorum.Kullanacağınız zaman sertleşmiş olacaktır.Yoğurarak onu yumuşatın:Açarken nişasta kullanabilirsiniz.Yapışmasını engeller .Yarım cm kalınlığında açın ve pastanızı kaplayın. Kenarlarını bir bıçak yardımıyla kesin.Renklendirmek için gıda boyası da kullanabilirsiniz.